Una nova convocatòria de protesta contra els CIE reitera l’existència i inhumanitat de la presó racista de la Zona Franca

Guantánamo is happening here, right now

DSC_1176

Una Barcelona asolellada i primaveral oferia una bonica postal als milers de turistes que passejaven aquest matí pel centre de la ciutat. Mentrestant, a escassos quilòmetres de l’aparador urbà, persones tan humanes com ells viuen una Barcelona experience radicalment diferent. També han vingut de fora, però no per divertir-se, sinó per treballar. Però no dormen en hotels, sinó tancades a les cel·les del CIE de la Zona Franca, el lager postmodern on les persones migrants són empresonades, al marge de la llei i sense haver comès cap delicte.

Els Centres d’Internament d’Estrangers són espais de reclusió que ens porten a la memòria els episodis més cruels del segle XX. S’hi confina la gent, sovint capturada en redades policials amb criteris racistes, pel sol fet de no tenir la documentació en regla. Al veure tancar-se les reixes darrere seu, la persona que hi arriba és etiquetada amb un número. Durant els 60 dies que pot estar entre murs, la xifra serà el seu nom. No tindrà garantits els drets a l’assistència mèdica ni jurídica i malviurà en condicions infrahumanes, engabiada en cel·les on s’hi amunteguen fins a 7 presos, amb menjar escàs i sense poder comunicar-se amb la seva família, que, com a molt, podrà veure uns minuts a la setmana, sota presència policial i darrere d’una mampara. El CIE no és només una presó, és pitjor que una presó. Els diversos CIE que hi ha a l’Estat Espanyol han acabat amb la vida de diverses persones durant els darrers anys.

La campanya Tanquem els CIE ja porta anys demanant la clausura dels centres i la derogació de la Llei d’Estrangeria que els omple. El seu objectiu immediat, però, és fer conèixer a la ciutadania la mateixa existència d’un espai, proper però ocult, on els Drets Humans es vulneren de manera quotidiana. Aquest matí, el col·lectiu ha mobilitzat més d’un centenar de persones al centre de Barcelona, que han protagonitzat un seguit de flash-mobs per fer arribar el seu missatge. La primera performance s’ha dut a terme davant del mercat de Santa Caterina, vora les 11 del matí. Els activistes, vestits amb sacs de color taronja -recordant l’uniforme de Guantánamo- amb un número penjat, han format una llarga filera i han dedicat uns minuts de silenci per a les víctimes dels nous camps de concentració.

El grup ha començat, tot seguit, una ruta per les vies més transcorregudes del centre, i ha fet parada a la Via Laietana, la Plaça de Sant Jaume, la Rambla i la Rambla del Raval. S’han escoltat consignes com “cap persona és il·legal”, “de aquí o de afuera, la misma clase obrera” i l’exitosa “la Llei d’Estrangeria, per la reina Sofia”. El testimoni de dins s’ha escoltat a través de la lectura de cartes d’interns. L’escrit d’un jove senegalès que duia 32 dies pres al CIE denunciava: “no ens podem dutxar amb aigua calenta, el menjar és poc i dolentíssim, i a la nit no ens deixen sortir de la cel·la per anar al lavabo; hem de fer les necessitats en un cubell”. Pancho Barraza, activista de la campanya, ha explicat a LA DIRECTA les últimes novetats del sistema concentracionari. El govern del PP va anunciar l’any passat que prepara un nou Reglament per legalitzar formalment els CIE, que passarien a dir-se CECE, Centres d’Estada Controlada d’Estrangers. El canvis previstos, segons diu, més que res es redueixen a posar-li un nom encara més eufemístic a la insititució. L’objectiu, “un rentat de cara per eliminar tot l’historial de violència i violacions dels Drets Humans que la gent ja associa amb les sigles CIE”.

Les accions de protesta d’avui han compartit un atapeït espai urbà amb activitats i grups molt diversos. Alguns activistes que sabien un xic d’anglès intentaven trencar la barrera comunicacional amb una munió de guiris que, entonats i colrats pel sol, disfrutaven de la primavera barcelonina.“Guantánamo is happening here, right now!”. La comprensió del missatge, no obstant, sembla que no ha estat unànime.

La convocatòria s’ha dissolt un parell de carrers més amunt del gat de Botero, després d’un parlament final en què s’ha cridat també a la solidaritat amb Ester Quintana i les víctimes de les bales de goma, un altre exponent de la violència institucional. La organització convida a participar a la seva pròxima reunió, el 6 de maig a dos quarts de vuit del vespre a la Casa de la Solidaritat, al C/Vistalegre, 15 del barri del Raval.

Més info:

Web: tanquemelscies.blogspot.com.es

Twitter: @tanquemelsCIEs

Facebook: /ciesno

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s