El piquet de Gràcia recorre els carrers per tal de garantir el compliment de la vaga general

Dos centenars de persones col·lapsen les principals vies comercials del barri

 

RAÜL GIRONA, MARC RUDE i JORDI SUSAK | 3-4-2012

Els barris van adquirir un paper protagonista a la jornada de vaga del passat 29 de març. Des de primera hora del matí, a Barcelona van posar-se en marxa nombrosos piquets itinerants que van aturar l’activitat econòmica a tots els districtes de la ciutat. Al barri de Gràcia, on durant la matinada ja s’havien produït accions de sabotatge, a les 8 del matí es va convocar una primera concentració a la plaça de la Vila, que va començar a recórrer els carrers vora dos quarts de nou. Més d’un centenar de persones conformaven el piquet que, durant quatre hores, va col·lapsar les principals vies comercials, exigint el tancament dels pocs comerços que van obrir les portes contra la consigna del dia.

Els primers moments de tensió es van produir davant una botiga de queviures de la Travessera de Gràcia, així com a l’enfilar el carrer Verdi el piquet també va trobar obert el forn de pa a la cantonada del carrer Astúries. Els activistes van pressionar als propietaris dels establiments que no feien vaga, aturant-se davant els comerços per exigir, amb tarannà més o menys negociador, que abaixessin les persianes. Els que s’hi resistien, sovint a través de l’intercanvi de grolleries amb els elements més exaltats del piquet, van ser escridassats amb veus d’”esquirol, esquirol”, paraula que alguns també van pintar a les portes de les botigues que no feien vaga. La marxa va continuar clausurant persianes que s’havien abaixat fins a la meitat o bé obrint les que els botiguers tancaven a la vista del grup, simulant així que secundaven l’aturada quan continuaven treballant a dins.

El següent enfrontament es va produir a l’arribar al carrer Sant Salvador, on el centre de formació professional Villar havia obert les portes, tot i que llavors s’hi concentraven només tres o quatre persones a dins. El piquet va entrar-hi a negociar, i davant la negativa va decidir tancar les persianes i fer-hi pintades. Baixant per Torrent de l’Olla, les caixeres del supermercat Dia van seguir les indicacions dels activistes i van plegar de treballar, mentre s’instal·laven les primeres barricades en forma de contenidors atravessats a la calçada amb l’objectiu d’obstaculitzar el trànsit.

A continuació, un home va sortir al balcó de la seu gracienca de Convergència i Unió per insultar els vaguistes, i tot seguit la persiana del local va ser objecte de cops i pintades mentre es produïa un enfrontament a crits. Tombat el carrer Gran, que també es va tallar amb elements de mobiliari urbà, es va apreciar per primer i únic cop la presència policial en tot el matí, reduïda però a dos cotxes patrulla que van ser rebuts amb consignes i petards; un d’ells va perdre el retrovisor.

El piquet va rodejar el mercat de la Llibertat per tornar a enfilar la Travessera de Gràcia, que va quedar bloquejada per contenidors volcats en diversos trams del carrer. Les taules i cadires d’una cafeteria que es negava a tancar van ser col·locades sobre la calçada. A l’alçada del carrer Gran, el pas d’una ambulància per la Travessera va fer que els activistes s’afanyessin a retirar els obstacles per facilitar-li l’accés, però el seu conductor es va adonar, a l’arribar a la confluència entre els dos carrers, que on hi hauria d’haver un suposat accidentat tothom estava perfectament de salut. El fals avís va indignar els tripulants del vehicle, de tal manera que el van aparcar de través a la cruïlla tallant-hi el pas durant una bona estona mentre les barricades tornaven a la seva posició.

A tocar del mercat de l’Abaceria es va produïr un segon conflicte amb el propietari de la botiga de queviures que ja havia oposat resistència a primera hora. Palplantat davant l’entrada del local, l’actitud hostil de l’home va encendre els ànims del piquet, que hi va intercanviar improperis durant uns minuts. El volum de l’aldarull va cridar l’atenció de tot el veïnat. Des de primera hora, el posicionament dels veïns davant les accions va ser heterogeni. D’una banda, alguns sortien als balcons per donar suport al grup picant cassoles, mentre que per l’altre cantó, d’altres es mostraven contrariats per l’actitud dels activistes més agressius, i fins i tot en un parell d’ocasions van tirar aigua dels seus habitatges. Els vianants s’ho miraven també amb una o altra actitud, entaulant discussions entre ells i amb els membres del piquet. “estic d’acord amb la vaga però no amb els aldarulls; acabo de veure un tio tirant fruita a un BBVA”, comentava un veí. Un altre afirmava: “tindrà èxit perquè la costa està molt fotuda, pels joves i per tothom: d’alguna manera serveix”. Un tercer testimoni, més escèptic, explicava: “la vaga no servirà; tot això és una comèdia organitzada pel govern i pel gran capital per distreure (…) si s’ha de fer una vaga, que sigui indefinida: però no un dia, sinó un mes!”.

El piquet va girar amunt per Escorial, produïnt-se una prolongada negociació davant el Caprabo de la cantonada del carrer Legalitat, que va concloure amb el seu tancament. A l’arribar a la Travessera de Dalt, el grup, ja conformat per unes 250 persones, va tallar l’avinguda en els dos sentits de la marxa. A les voreres s’hi va detectar policia secreta, que es va retirar al veure’s descoberta.

A l’arribar a la plaça Lesseps, vora dos quarts de dotze, el piquet gracienc es va unir amb la columna que venia de Vallcarca i grups d’estudiants dels instituts propers. Més de 500 persones van baixar pel carrer Gran sense trobar resistències, per dirigir-se finalment a la plaça de la Vila on es va posar punt i final als actes del matí. Després de la concentració, una part dels activistes van anar-se’n a casa a dinar, mentre d’altres continuaven la marxa fins a la coneguda com a plaça del Llapis, a la confluència entre el Passeig de Gràcia i la Diagonal, on durant les hores del migdia es van succeir diverses càrregues policials.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s