La jornada de lluita pels drets de les persones migrants finalitza amb una concentració davant el CIE de Zona Franca

 

Avui 18 de desembre s’ha celebrat una jornada de lluita global contra el racisme, pels drets de les persones migrants i contra els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE’s). Coincidint amb el Dia Internacional de l’Immigrant, festivitat oficialista amb un cert aire folklòric, arreu del món s’han realitzat accions per tal de denunciar les nombroses injustícies que pateix aquest col·lectiu.

A Barcelona els actes han començat avui a les 12 del matí, amb una manifestació que ha aplegat unes 200 persones, convocades per la Campanya pel Tancament dels CIE’s, el Moviment 15-M, Papers i Drets per a Tothom, Cornellà sense Fronteres i altres col·lectius. La marxa, que ha reunit activistes de tots els orígens i edats, ha sortit de Plaça Universitat i ha circulat pel centre de la ciutat amb un tarannà festiu, amenitzada per grups de percussió i performance diverses. 7 furgons d’anti-avalots han seguit de prop els esdeveniments, un desplegament desproporcionat vistes les dimensions i el caràcter de la protesta.

La manifestació ha baixat per la Rambla i ha entrat al barri Gòtic per fer una primera parada a la Plaça de Sant Jaume, girant després per Via Laietana fins arribar a la Barceloneta, on s’ha aturat davant la Conselleria de Benestar Social i Família. Durant el recorregut s’han pogut escoltar consignes com “cap persona és il·legal” o “tancarem/cremarem els centres d’internament”; també ha estat molt corejada l’original proposta de que “deportem a polítics i banquers”. Per acabar, el grup ha portat les seves reivindicacions fins a les portes del Parlament, al parc de la Ciutadella, on s’ha realitzat un dinar popular.

Després de l’àpat, l’acció s’ha traslladat a l’entrada del CIE de Zona Franca, on els manifestants s’han desplaçat amb autobús des de la Plaça Espanya. Allà s’ha realitzat un acte per tal de denunciar la vulneració de drets que comporten l’existència i el funcionament d’aquests centres, demanant la seva clausura immediata. Es volia fer coincidir la concentració amb l’hora que els interns poden rebre visites, de les 17 a les 19h, però la direcció del CIE havia canviat deliberadament l’horari de visites al matí per tal d’evitar qualsevol feedback entre dins i fora dels murs.

Les organitzacions convocants han elaborat un manifest on es parla de la greu situació en la que sobreviuen moltes persones migrants a casa nostra, aguditzada per una crisi econòmica que ha comportat que 1 de cada 3 nouvinguts es trobi en situació d’atur. La falta d’oportunitats laborals té un especial impacte sobre el col·lectiu, ja que necessiten un contracte per tal de gestionar els papers de la residència. A la vegada, les administracions -el govern de CiU al capdavant- eliminen prestacions i subsidis, cosa que comporta la misèria per moltes famílies

Especialment emotiva ha estat la lectura de dos escrits realitzats per joves senegalesos que van ser deportats el 15 de desembre en un dels anomenats “vols de la vergonya”, després d’estar empresonats al CIE de la Zona Franca. Mamadou descrivia així les condicions que va viure entre les reixes del centre “aquí estamos aburridos, llevamos tiempo pensando cuándo y cómo será tu destino. Nos duchamos con agua fría que llega hasta los huesos, comida fría e insuficiente con riesgo de recibir un palo en la cara por el mínimo gesto de quejarte por tus derechos”.

Per tal de garantir la igualtat de drets, el discurs de la protesta ha enfatitzat la necessitat d’acabar amb les pràctiques discriminatòries que duen a terme les institucions, començant per la Llei d’Estrangeria i les conseqüències que se’n deriven, S’ha exigit l’aturada de les redades policials arbitràries on a les persones migrants “se’ns converteix en criminals pel nostre simple aspecte i color i sóm detinguts sense haver comès cap delicte, pel simple fet de no tenir els papers en regla”, el tancament dels CIE’s “pitjor que presons, autèntics Guantànamos en la falsament democràtica Europa” i la fi de les expulsions.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s