Radiografia del feixisme a l’Estat Espanyol

Quan analitzem els grups d’ultradreta a presents a Catalunya, podem fer una primera distinció a partir del tipus de nacionalisme amb el qual s’identifiquen. Tot i que a nivell molt minoritari, el feixisme catalanista sempre ha estat present, i actualment s’integra a grups com Unitat Nacional Catalana i el que s’ha denominat com a moviment 33 (“Catalunya Catalana”). Per altra banda trobem els ultranacionalistes espanyols, els fatxes de tota la vida. Plataforma x Catalunya es situa en una postura ambigua, ja que si bé Anglada s’identifica personalment amb el franquisme, ha renunciat a fer-ne bandera per motius electoralistes.

Després d’una etapa molt activa durant els últims anys de la dictadura i els primers de la monarquia, el feixisme espanyol perd gairebé tota la seva força quan Fuerza Nueva, el partit de Blas Piñar -sector ultra del tardofranquisme-, s’autodissol després d’uns nefastos resultats electorals a les generals de 1982. Durant les dècades posteriors les lluites internes i una falta de lideratge clar desarticulen el moviment, que perd protagonisme i capacitat d’acció.

Però, deixant de banda el cas català, el nombre de regidors feixistes també s’ha duplicat a l’Estat Espanyol a les darreres eleccions. Però no són ja Falange o altres grups “nostàlgics”, fragmentats per nombroses escisions, el braç polític del feixisme a l’Estat. Ens trobem noves formacions, amb les mateixes idees de sempre, que s’aprofiten tanmateix de la “moda” xenòfoba que castiga molts països europeus, discurs de demostrat potencial electoral.

Actualment un dels màxims exponents de l’ultradreta a l’Estat és Democracia Nacional (DN), un partit d’ideologia nazifeixista que agrupa diferents famílies del falangisme i el nacionalsocialisme. Va ser format el 1994 a partir de les Juntas Españolas i elements provinents del Frente Nacional, CEDADE i Bases Autónomas. El seu discurs es pot resumir en dos punts: l’odi racial contra les persones migrants i la indissoluble unitat de la pàtria espanyola. Lluny d’un feixisme modernitzat “de vestit i corbata” a l’estil de Haider o Anglada, DN es manté fidel als símbols i icones tradicionals: és més aviat un feixisme de cap rapat i trepitjades de bota.

Manuel Canduela, líder de Democracia Nacional des de 2005, va ser condemnat a presó per integrar el grup terrorista nazi Acción Radical, responsable de l’assassinat del de Guillem Agulló, el jove antifeixista valencià que va morir apunyalat a la localitat de Montanejos l’any 1993. Canduela també va ser cantant de División 250, banda coneguda per lletres com Eh, negro, vuelve a la selva; Europa es blanca y no es tu tierra.

A nivell internacional, Canduela i el seu partit mantenen una amistat estreta amb individus com Jean Marie Le Pen, Alessandra Mussolini o David Duke (Ku Klux Klan). El líder nazi ha intervingut sovint a favor del seu vell company Pedro Varela, propietari de la Llibreria Europa i ex president del col·lectiu hitlerià CEDADE, així com també està relacionat amb la mort de l’adolescent de 16 anys Carlos Palomino. Recordem que Carlos va morir el 2007 apunyalat per un militar neonazi al metro de Madrid quan es dirigia a una concentració de rebuig a una manifestació organitzada per DN. Canduela ha fet campanya públicament demanant l’absolució de l’assassí, Josué Estébanez.

Al voltant de DN orbiten diverses formacions més petites, la més perillosa de les quals és Alianza Nacional (AN), formació que s’autodefineix com a nacionalsocialista. Pedro Cuevas, l’assassí de Miquel Agulló, va ser candidat per les llistes d’AN al poble valencià de Chiva després de complir catorze anys de condemna. Un altre grupuscle rellevant és Alternativa Española (AES), que s’emparenta amb el nacionalcatolicisme franquista. El partit que es distingeix per un fort fonamentalisme catòlic i una postura bel·ligerant contra temes com la homosexualitat i l’abort. A Catalunya es sol presentar en coalició amb DN sota les sigles Adelante Cataluña.

L’altre gran personatge del feixisme estatal és José Luis Roberto “el Cojo”, empresari i mafiós valencià president de la l’Asociación Nacional de Empresarios de Locales de Alterne i propietari de diversos negocis com Levantina de Seguridad. La formació que lidera actualment, España 2000, manté una línia bastant semblant a la de DN. No obstant, les seves activitats com a proxeneta li han valgut l’enfrontament amb els deixebles del seu rival Canduela, incòmodes amb la seva pràctica d’importar treballadores sexuals de l’estranger, especialment dels països eslaus.

Finalment, la branca armada del moviment i escola de formació de militància la trobem en organitzacions terroristes neonazis com Blood & Honour o Combat 18, sovint encobertes dins grups com Ultra Sur o les Brigadas Blanquiazules.

Article en paper a La Directa nº245  del 13 de juliol

http://www.setmanaridirecta.info/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s