L’administració exigeix als sectors més vulnerables el retorn de prestacions que ja s’havien rebut

Ciutadans d’origen marroquí denuncien pràctiques discriminatòries

 

L’associació Sense Fronteres de Cornellà ens parla de la intolerable situació en què es troben molts veïns d’origen marroquí, als quals el SPEE (ex-INEM) demana milers d’euros en concepte de devolució d’unes prestacions d’atur que ja havien rebut.

La normativa estatal estableix que aquelles persones que reben la prestació d’atur no poden estar fora del país més de 15 dies, mentre que per absentar-se durant un període inferior de temps han de realitzar un tràmit administratiu. No obstant, aquest és un requisit burocràtic que per ignorància o per descuit sovint no es compleix, omissió que en termes generals és molt difícil de comprovar, i que per tant no és generalment perseguida.

No obstant, d’un temps ençà a les oficines del SPEE s’ha estat demanant arbitràriament el passaport a aturats d’origen extracomunitari, quan aquest és un document que no és necessari per a realitzar les gestions de la prestació. El maquiavèl·lic objectiu és veure les dates dels segells dels visats, per així poder suspendre prestacions d’atur a aquells que hagin incomplert les restriccions de mobilitat. L’Administració ha estat especialment rigorosa en aplicar la política contra els aturats d’origen marroquí, conscient de que, per proximitat geogràfica, és més probable que alguns d’ells hagin viatjat al seu país per visitar la família i els amics. L’Estat intenta estalviar diners a costa de retirar les ajudes als segments amb menys recursos de la ciutadania, i tot fa pensar en l’inici d’un nou episodi de caça de bruixes com el que es va viure aquest estiu amb el PIRMI.

La situació es torna surrealista quan, a més de retirar-los la prestació, el SPEE exigeix a alguns aturats el retorn de milers d’euros en concepte de totes les prestacions que han rebut “il·legalment” després d’haver passat uns dies fora del país fa mesos o inclús anys. Aquest és el cas d’en Mohamed, a qui el passat agost van demanar el passaport quan va presentar-se a l’oficina del servei a Barberà del Vallès. La sorpresa la va tenir quan se li van exigir 13.000€ com a devolució de les prestacions que havia rebut durant els períodes en què havia estat a l’atur des del juliol de 2009, quan va passar un cap de setmana al Marroc -per assistir al funeral de la seva sogra- sense demanar l’autorització reglamentària.

El col·lectiu marroquí de Cornellà argumenta que les diferents administracions semblen posar totes les traves possibles per dificultar-los la vida. D’acord amb la Llei d’Estrangeria, no tenir un contracte laboral quan toca renovar els permisos de residència significa l’expulsió, i en aquest context s’ha creat una màfia d’empresaris i advocats corruptes que venen contractes falsos. A més de veure’s obligada a accedir a la coacció i pagar importants sumes, durant els períodes coberts per aquests suposats contractes la persona no està treballant i a la vegada no rep cap prestació. Per altra banda, l’Ajuntament (PSC) es desvincula dels problemes de la comunitat.

Sense Fronteres argumenta que darrera aquesta situació s’hi amaga la perversa lògica del mercat. Una bona part dels marroquins que viuen actualment a Catalunya treballaven a la construcció fins que va esclatar la bombolla immobiliària, i es troben ara en una situació d’atur de llarga duració. Per tant, el capital ja no els necessita. Seguint els seus dictats, les administracions es proposarien amargar-los la vida fins que es vegin obligats a abandonar el país.

Sense Fronteres-Cornellà és una associació de caràcter assembleari que des del 2001 treballa per fomentar vincles entre els veïns autòctons i els d’origen marroquí. El col·lectiu té oberta una escola gratuïta de català i castellà i organitza activitats de caire cultural. Actualment també participa a l’assemblea local del Moviment 15-M, que ha ajudat a fer conèixer les reivindicacions de la comunitat magribí de la ciutat.

El passat dijous 13 es va convocar una protesta en la que desenes de persones van manifestar-se pels carrers de Cornellà sota consignes com “de aquí o de fuera, la misma clase obrera”. Després de moments de negociació, el grup va aconseguir entrar a l’oficina de treball de la ciutat, on es va repartir informació entre els aturats i aturades que es trobaven allà i es va exigir una trobada amb la directora provincial, que finalment va accedir a reunir-se amb els implicats per tractar el problema la setmana vinent. També es va fer parada a l’Ajuntament i a la seu comarcal de CC.OO., institucions que van prometre als afectats una atenció que fins ara els havien negat. Mentrestant, el veïnat de més edat comentava la protesta amb admiració, content de que els seus conciutandans hagin decidit aixecar la veu: “ells s’atreveixen a lluitar, nosaltres no”.

El secretari de Sense Fronteres, Frederic Ferran Garcia, ens parla de la “urgència de denunciar unes polítiques que fomenten la discriminació, els abusos i l’augment del poder de les màfies i la patronal”. Els afectats pensen dur la situació davant els tribunals: presentaran demanda individual exigint la revocació dels expedients de devolució i estan estudiant obrir una querella criminal col·lectiva contra la direcció del SPEE per haver rebut un tracte discriminatori. El fet d’exigir el passaport només a aquells ciutadans d’origen marroquí obeeix a una política discriminatòria il·legal, que vulnera l’article 14 de la Constitució Espanyola sobre la igualtat davant la llei.

Sense Fronteres exigeix la fi de la persecució de les persones en situació d’atur i el tancament immediat dels expedients de devolució, amb l’horitzó d’una societat capaç de garantir un treball digne per tothom. Amb aquest objectiu, el dimecres 26 de novembre es realitzarà una protesta a les 18:30 a la Plaça Urquinaona, convocatòria a la qual els afectats demanen l’assistència de tots i totes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s