La polèmica del vel integral alimenta el populisme xenòfob a Europa

L’actual polèmica entorn la vestimenta de les dones islàmiques va començar a França el 2004 amb la prohibició de l’ús del vel o hiyab a les escoles. Un any després, joves musulmans de tot el país, indignats per la situació de xenofòbia, marginació i classisme que pateixen, protagonitzaven una rebel·lió als barris de l’extrarradi. Nicolas Sarkozy, llavors ministre de l’Interior, accedia a la presidència de la República dos anys més tard. Sarkozy va engegar una campanya bel·ligerant contra el burka i el niqab, fins que finalment l’Assemblea Nacional va decretar la prohibició de l’ús del vel integral als espais públics el febrer de 2010. Els sondejos apunten que Marine Le Pen podria passar a la segona volta de les presidencials franceses de l’any que vé. A Holanda la prohibició del burka es va aprovar el 2006, arran de la proposta del líder xenòfob Geert Wilders. Des d’aleshores, el seu grup parlamentari ha passat de 9 a 24 diputats i actualment és la tercera força política del país amb un 15% del vot.

A l’Estat Espanyol el paper protagonista en aquesta qüestió l’han tingut els municipis, que han emmarcat el debat dins les ja controvertides ordenances de civisme. Lleida va ser, al maig de 2010, la primera ciutat de l’Estat que va prohibir l’ús del vel integral als edificis municipals, i ho va fer a partir d’una moció de CiU suportada per PSC i PP. Barcelona i Tarragona, entre moltes altres localitats, també han aprovat la proposta. El Parlament va descartar emprendre cap mesura la passada legislatura, però actualment Felip Puig es planteja estendre la prohibició també als carrers. A nivell estatal, és el PP el màxim defensor d’aquestes polítiques.

El principal beneficiari de la polèmica, però, ha estat Plataforma x Catalunya, que va quedar-se a pocs milers de vots d’obtenir escó a les eleccions catalanes de la tardor passada. La formació d’Anglada ha aprofitat la càrrega simbòlica del burka per expandir el seu missatge racista, utilitzant-lo com a motiu del seu spot electoral a les municipals d’aquest any. Si als anteriors comicis va obtenir 17 regidors, ara en té 67.

Propaganda electoral de PxC a les eleccions municipals de 2011

Anuncis

2 thoughts on “La polèmica del vel integral alimenta el populisme xenòfob a Europa

  1. Está guay el planteamiento, pero, en el texto, le falta que quede claro el binomio cuasa-consecuencia. Aunque lo entiendo, ya que debía ser corto. Por otro lado, colgar el vídeo de PxC es un arma de doble filo. Sólo lo digo para que lo tengas en cuenta.

    Un abrazo
    Miguel

    • la relación causa efecto sociologica fue eliminada como dices por espacio, que es un tema de trabajo de 30 pags. respeto al video… no creo que un ser que se lo tome en serio sea capaz de leer

      salud kompi!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s